Logo borger Onderwijs Adviesgroep

zicht op wat mij drijft

blog van Borgeronderwijsadvies: beweging, verandering
ZWERVEN

Edwin Borger op 09-02-16

Beste Edwin,

Ik moet je bekennen dat ik de bekerstunt niet gezien heb en dat is jammer. Op de één of andere manier intrigeert de underdog me namelijk. Vanuit een onmogelijk ge(d)achte positie toch resultaat bereiken draagt bij aan een groter euforisch gevoel. Vaak bereikt door hard werken aan je ambacht, met de nodige kennis van zaken en vooral met inspiratie, doorzettingsvermogen en een beetje mazzel. Ik vind dat mooi.

Ik moet je bekennen dat ik niet meer kijk naar Sander Dekker en vind dat totaal niet spijtig. Precies om de door jou aangekaarte dichtspijkering van ons onderwijs, die een vernislaag draagt van meedenken over hoe het moet. Ik heb het wel gelezen, Onderwijs 2032 en had me de moeite kunnen besparen. Er staat een voor-de-bühne-verhaal in, waarmee Sander politiek handig doormanoeuvreert naar zijn volgende baantje in Den Haag. Niet meer, niet minder.

Jij kent me inmiddels een beetje en weet dat ik bewust even in de luwte van het blogpodium heb gezeten. Dat ik daar nu weer uittreed doet me goed. Jij en ik hebben namelijk het echte verhaal van ons onderwijs, net als al die anderen die op het speelveld zelf actief zijn i.p.v. langs de zijlijn aan het blaten zijn.
In mijn speelveld bewandel ik twee sporen. Het spoor van HIER-EN-NU maakt dat ik veel mooie gesprekken voer met de medewerkers in de school, luister naar wat ze te vertellen hebben en meedenk over hoe het onderwijs aan dat ene kind, die ene klas, de school een beetje beter kan worden. Op weg naar het perspectief.
In het spoor van HIER-EN-LATER richt ik me op de grote winst die te behalen valt tussen onderwijs en de zorgsector. Op het nieuwe leren en de vaardigheden die dat vraagt van onze medewerkers. Gebruikmakend van de expertise die er al (latent) aanwezig is.

Onderwijs 2032 is niet Jouw Onderwijs 2032 zeg je. Ik moet je bekennen dat ik nu heel nieuwsgierig word. Nieuwsgierig naar wat Jouw Onderwijs 2032 dan wél is. Van iemand die met zijn poten in de klei staat wil ik het wel horen. Ik weet het zelf even niet namelijk en durf je dat ook te zeggen. Ik hou me maar vast aan het idee dat ik even geen reiziger of trekker ben, maar een zwerver. Zie HIER wat ik daarmee bedoel. Zonder spoorboekje van A naar B of globaal plan is de weg zelf voor nu mijn herberg.
Zwerf je met me mee?
Groet,
ReinierVolgende blog: Boze kleuters

Vorige blog: Bekerstunt in het onderwijs