Logo borger Onderwijs Adviesgroep

zicht op wat mij drijft

blog van Borgeronderwijsadvies: beweging, verandering
Klare Taal!

Edwin Borger op 09-10-14

Beste Reinier.

Vandaag zat ik rustig na te denken over de dingen die komen gaan, toen Sander binnen liep in mijn kantoortje. "Meeste Edwin, de juf zei dat u vast wel een klusje voor mij had." Jij snapt als geen ander dat Sander geen handelingsplan nodig had. Maar een loopje. Een loopje met een briefje, langs alle groepen. Als reminder. Druk met werk is wat anders dan werkdruk.

Sander kwam terug en keek mij doordringend aan. "Meester Edwin, toen een van de juffen het briefje las zei ze oh shit." "Dat mag toch niet?" Ik dacht nog rustiger na. "Echt waar, zei ze dat?"

Sander keek mij nu aan alsof ik gek was, denk ik. "Nee, ze zei niet echt waar. Ze zei oh shit."

Nadat ik een lachbui wist te verbergen achter een kopje lauwe thee, druk met werk is ook bij mij iets anders dan werkdruk, gaf ik het antwoord dat Sander begreep. Klare taal, daar is niets mee.

De onderwijsraad sprak ook klare taal. Nadat de commissie Dijsselbloem dat al deed in 2008: Politiek, blijf met je takken van ons onderwijs af! Bemoei je met je eigen zaken. Klare taal.

Minister Asscher, sommige onderwijzers kennen hem nog van het KBA, deed ook een duit in het zakje:

"Robots zouden volgens Asscher in de toekomst bijvoorbeeld schoonmakers en magazijnmedewerkers kunnen vervangen. En door de opkomst van de zelfrijdende auto zijn taxichauffeurs mogelijk niet meer nodig. Volgens Asscher moet het onderwijs daarom de komende jaren verbeteren, zodat jongeren vaardigheden leren waar in de toekomst wel vraag naar zal zijn."

Klare taal van een politicus die de lessen van Dijsselbloem klaarblijkelijk niet heeft gevolgd.

Klare taal uit de politiek over onderwijs? Oh, shit.

Jij nog wat taal geklaard de laatste tijd?

Groet,

Edwin.