Logo borger Onderwijs Adviesgroep

zicht op wat mij drijft

blog van Borgeronderwijsadvies: beweging, verandering
OPEN BRIEF AAN JET EN SANDER

Edwin Borger op 06-10-15

Beste Edwin,

Terwijl jij ballen toont en de vakbondsblaadjes het met je eens zijn dat er meer mannen in het onderwijs moeten kunnen zijn, denk ik daarbij altijd even aan collega Frank. Zijn uitspraak “Ieder kind heeft recht op zijn eigen blauwe plekken” zegt alles. We pamperen onze kinderen tegenwoordig steeds langer en de overvoorzichtigheid van veel juffen kan ook de aanleiding zijn tot opgekropt gedrag bij onze jongens. Dus kom maar op met dat geravot. Stoei weer met elkaar en ja, incasseer.

Ik deponeer nog even een stelling hierbij: meer meesters in de school geeft minder gedragsmoeilijke leerlingen.

Nu we het toch over ballen hebben, richt ik me graag ook even tot Jet en Sander.

Beste Jet en Sander,

Hebben jullie het nieuws ook gelezen en gezien? Het roer gaat om! Onze huisartsen komen uit de bureaucratische wurggreep en kunnen de nek weer ontspannen, nadat zij deze hebben uitgestoken. Jacques de Miliano, Peter de Groot en Bart Meijman hebben (weer) goed gewerkt geleverd met hun manifest. En collegaminister Edith heeft geluisterd. Dat is op zich al een geslaagde operatie  voor een minister, maar het feit dat er 85% minder schrijflast komt voor de artsen doet me goed en zie ik als een groot voorbeeld om door te pakken.
U heeft in uw notities vast nog ergens staan dat de Kafkabrigade een hoop bureaucratie kon wegnemen in ons onderwijs. Wat mij betreft is dit het moment! Pak uw surfboarden op en neem de volgende golf. De stroming staat goed namelijk. En als u het moeilijk vindt om op de plank te blijven staan…ik wil u nog helpen ook!

Of praat er eens over met de Onderwijsraad, de Inspectie voor het Onderwijs of de sectorraden PO en VO. Het kan ook in onderwijs veel simpeler en toch doelmatig blijven. Ideeën genoeg daarbij. Onze leerlingen en ouders verdienen leraren en docenten die tijd voor ze hebben. Zullen we afspreken dat u de volgende Dag van de Leraar met goed nieuws komt als cadeau?

Eerder mag natuurlijk ook.

Ik hoop spoedig van u te horen!

Groet,

Reinier