Logo borger Onderwijs Adviesgroep

zicht op wat mij drijft

blog van Borgeronderwijsadvies: beweging, verandering
Van Streng naar String

Edwin Borger op 12-05-15

Beste Reinier.

Mijn oog viel vandaag op een bericht in het A.D.: 

"Docente met té zichtbare string"

De eindexamens zijn begonnen en de uitgeknepen scholieren mogen massaal klagen bij het L.A.K.S.

Onwillekeurig vlogen mijn gedachten terug naar mijn eerste eindexamen, MAVO, in Haarlem. In de toneelzaal, achter een tafeltje, bloedheet en bloednerveus. Voor mij zat Enzo. Een oer-Hollandse nozem met een vader die gek was op snelle auto's. Vandaar de naam van zijn zoon.

Enzo was nogal ontremd. En in een tijd dat passend onderwijs datgene was wat de docenten dagelijks deden, viel hij niet echt op. Mede omdat hij de kunst van het stiekem rotzooien had weten te perfectioneren. Meneer van Rijn, de wiskundedocent, was al een jaar lang zijn slachtoffer geweest. Zonder dat hij dat in de gaten had, dachten wij pubers. Enzo flikte namelijk van alles achter de meester zijn rug en dat zorgde er voor dat hij met een niet echt florissant cijfer de eindexamens inging.

Ik was nog niet begonnen met een opdracht die ging over hoeveel knijpers je nodig had als je de was wilde ophangen etc., toen ik een zacht gesis hoorde. Enzo, op zoek naar het eerste antwoord meende mij daar wel voor te kunnen gebruiken. Zoals gewoonlijk zag of hoorde meneer van Rijn niets. Die liep op zijn spekzolen, handen op zijn rug, ernstig in de zaal rond. Ik negeerde de smeekbede van Enzo net zo lang tot hij zich richtte op een ander slachtoffer. Hij siste nu nog iets harder, tot opeens uit het niets de bril van zijn neus vloog. Meneer van Rijn had het besluipen van zijn kwelgeest kennelijk een schooljaar lang geperfectioneerd en gaf hem van achteren een klap voor zijn kop.

"Dacht je dat je met zo'n slecht cijfer überhaupt nog uit zou komen op een voldoende?" Het blaadje werd van de tafel gegrist, voor het oog van 85 verbaasde scholieren verfrommeld en in de prullenbak gegooid.

Enzo reed de tweede dag van de examens met zijn Kreidler op een geparkeerde auto en stuurde ons vanuit het ziekenhuis een kaartje. Hij mocht van zijn vader best een jaartje over gaan doen.

Zo ging dat toen. Geen string, wel streng. En klagen was er niet bij.

Jij nog een string gedragen de laatste tijd?

EdwinVolgende blog: Hoofdluiscontrole

Vorige blog: Een vlinder draagt geen jurk