Logo borger Onderwijs Adviesgroep

zicht op wat mij drijft

blog van Borgeronderwijsadvies: beweging, verandering
Onderwijs moet zichzelf opvoeden

Edwin Borger op 07-02-15

Beste Reinier.

Mooi weekje onderwijs in de publiciteit. Eerst tegenlicht, waar alle onderwijzigers hun gelijk bevestigd zagen. En vandaag Diederik Samson in de Volkskrant: Hier te lezen

"Wij sociaal-democraten moeten de scheidslijnen tussen hoog- en laagopgeleiden doorbreken"

Je snapt het, onderwijs als hefboom voor politiek gewin. Waar zijn verhaal mij wel raakt?

"Mensen komen elkaar tegen op de werkvloer, er is verbinding".

Jammer dat uit de rest van zijn opiniestuk nergens blijkt dat hij die verbinding met de werkvloer zelf heeft gezocht. Dezelfde werkvloer die vandaag in het Parool aan het woord komt.

"Laat de school het maar oplossen"

Waar alle onderwijzigers hun gelijk weer bevestigd zien.

"Scholen moeten steeds meer. Maar de wereld wil ook dat docenten alles beter maken. Zijn de kinderen te dik? Laat de leraar in het broodtrommeltje kijken en maak een gezonde schoolkantine"

Als tegenlicht mij als onderwijzende onderwijziger iets geleerd heeft, dan is het wel dat het onderwijs eens moet stoppen met zeiken.

En dat als ze dat doen, de Diederikken van deze wereld kunnen schrijven wat ze willen. De maatschappij kan vragen wat ze wil.

En dat het onderwijs prima, al dan niet met hulp van de beste stuurlui aan de wal, in staat is om zelf vorm te geven aan dat wat zij goed onderwijs vinden. Tegenlicht heeft dat afdoende laten zien, laten schitteren.

Annette Roeters, scheidend inspecteur-generaal van de Onderwijsinspectie: "Het lijkt of scholen alle functies van vroegere instituties moeten overnemen."

Inderdaad, het lijkt er op dat dit zo is. Maar schijn bedriegt. Het onderwijs moet zichzelf opvoeden, door nee te leren zeggen. Of volmondig op eigenwijze wijze vorm te geven aan ja!

Dan verbinden en verheffen we pas oprecht.

Jij nog last van de puberteit in jouw school?

Groet,

EdwinVolgende blog: Een vlinder draagt geen jurk

Vorige blog: “Uw haar is op”