Logo borger Onderwijs Adviesgroep

zicht op wat mij drijft

blog van Borgeronderwijsadvies: beweging, verandering
Een vlinder draagt geen jurk

Edwin Borger op 15-02-15

Beste Reinier.

Gehuld in een rendierenpak werkte ik afgelopen vrijdag de digitale post weg op de school waar ik tijdelijk schoolleider ben. Naast het Sinterklaasfeest, de avond4daagse, de afscheidsmusical en het schoolkamp, maakt carnaval waarschijnlijk ook in 2032 nog onderdeel uit van het curriculum. Nadat de twitterwolken waren neergedaald en er een nieuw onderwijsplatform gelanceerd was, alsof er nog niet genoeg raden en adviesorganen zijn, barstten de kranten dit weekend uit hun voegen. Hun onderwijsvoegen.

De Telegraaf: Onderwijs op de schop. Onze samenleving heeft behoefte aan onderwijs dat leerlingen stimuleert tot creativiteit, het oplossen van problemen, nieuwsgierigheid weet op te wekken, bijdraagt aan sociale vaardigheden maar ook tot kritisch denken. Anderzijds moeten leerlingen straks ......etc.

De Volkskrant pakte dubbel uit: 'Dekker creëert markt voor ideologen, aasgieren en Jomanda's' , waarin B.O.N. zijn bekende jeuk mocht etaleren. En: Kinderen moeten eerder naar school. Vroeg beginnen dus. En spelenderwijs de best denkbare basis leggen voor het verdere leren. Nou, dat had Frank van Kalshoven van de argumentenfabriek ook kunnen twitteren.

Hét antwoord op alle zorgen die nu door de echte kenners worden gedeeld, kreeg ik afgelopen vrijdag van een meisje uit groep 4. Die zal in 2032 wellicht toe zijn aan haar derde baan.

Nadat ze mij met een mengeling van vrolijkheid en gepaste argwaan had bekeken, vond ze klaarblijkelijk de tijd rijp voor een vraag. "Wat bent u eigenlijk, meester Edwin?". Wie een filosofische benadering veronderstelt, de vraag had betrekking op mijn rendierenpak.

"Ik ben een rendier."

De oprichters van de Action zijn er miljonair door geworden en het leverde mij een natte rug op. Het pak ventileerde niet voor die prijs.

"En jij bent een elfje", zei ik nadat ik haar scheefhangende vleugeltjes en gouden jurk had getaxeerd. 

Nu keek ze mij aan alsof onderwijs 2015 voor mij al een brug te ver was. "Ja, natuurlijk. een vlinder draagt geen jurk", waarna zij als een vlinder zo licht verder dartelde.

Onderwijs 2032? ik maak me er geen zorgen meer over.

Alaaf!

Edwin.

 

 Volgende blog: Van Streng naar String

Vorige blog: Onderwijs moet zichzelf opvoeden