Logo borger Onderwijs Adviesgroep

zicht op wat mij drijft

blog van Borgeronderwijsadvies: beweging, verandering
Boze kleuters

Edwin Borger op 27-02-16

Beste Reinier.

Je hebt door jouw verblijf in Afrika wel weer wat gemist hoor. Monitor dook de beerput die onderwijs heet nog dieper in. Teun vd Keuken zat er nu echt tot aan zijn fraai gecoiffeerde kapsel in de drek, de bagger, de stront. In de kleutertoetsen, de kleutermethodes. Je weet wel, toch? De toetsen en methodes die, door de onderwijsinspectie verplicht, over de hoofden van de arme kleuterjuffen worden uitgestort. Teun had een juf gevonden die zo dapper was deze gruwelijke misstanden open en bloot op tafel te leggen. Op de achtergrond werd de ambassade van Zwitserland op de hoogte gehouden. Als juf P na deze onthulling asiel aan zou moeten vragen, dan was dat snel geregeld. Ergens halverwege haar emotionele en vlammende betoog kreeg ik een enorme dreun voor mijn hoofd. "Ja, want als er dan iemand binnenkomt, die dat ziet, die ehh, zegt dan Pietje of Klaasje is wel druk. Wat doet u daar aan?" Of zoiets. Ik zou de uitzending terug moeten zien om haar letterlijke tekst op te kunnen diepen. Maar ik kan het niet meer aanzien.

Net toen ik hersteld was van de kleun die juf P ongetwijfeld onbedoeld uitdeelde, kreeg ik nog een linkse directe van een moeder. Niet van mijn eigen moeder, maar van een woedende moeder. Met een kind. Een moeder die dat kind als een leeuwin verdedigde toen de school haar spruit aan een toets, methode onderwierp. Toch?

Teun was op dreef en gaf een voorzetje aan deze moeder. "En toen bent u woedend naar de school gestapt?"

In de stilte die toen viel had ik voor mijn gevoel makkelijk zes rondjes om mijn huis kunnen rennen. Zo ongemakkelijk werd het trouwens ook nog eens.

"Eh, nee, Raar heh. Ik dacht altijd dat de juf het wel zou weten. Nou, nu weet ik dat dit dus niet het geval is."

Mijn mond staat nog steeds open. Van ongeloof. Dat een geëngageerd denker als Teun vd Keuken zich leent voor dit soort 'shittelevisie'. Nu groeien de mooiste bloemen aan de rand van de strontput (vrij vertaald....), de strontput die hij nu aardig uitgespit heeft.

Het wordt dus tijd dat er een kijkje in de keuken van ons mooie onderwijs wordt gegeven. Anders zien we over niet al te lange tijd dat de hartslag van ons onderwijs op deze monitor niet meer zichtbaar is.

EdwinVorige blog: ZWERVEN